OBS: Du er nu offline

Regeringens energiudspil får hård kritik

Når regeringen om kort tid præsenterer sit energiudspil, bliver det efter alt at dømme med jævne mål for energirenovering af huse. Det møder omfattende kritik fra rød blok, erhvervsliv og fagbevægelse.
Regeringens energiudspil
Af

Dårlig isolering, gamle vinduer, defekte radiatorer. Der er masser af strøm, vand og varme at spare ved at istandsætte ældre huse, som ikke er bygget efter nutidens standarder. 

Men når regeringen om kort tid kommer med sit store energiudspil, er der efter alt at dømme skruet gevaldigt ned på de grønne ambitioner. Der vil nemlig ikke være fastsat ambitiøse mål om, hvor energieffektive huse skal være. Det bekræftes af centrale kilder over for Fagbladet 3F, og det flugter med, hvad Finansministeriet har lagt op til.

Det måder hård kritik fra oppositionen på Christiansborg: 

- Jeg frygter, at regeringen kun går efter minimumskravene fra EU, i stedet for at tænke langsigtet på den grønne omstilling. Det vil være tudetosset, når resten af verden skal omstilles til grøn energi, siger Jens Joel, energi- og klimaordfører for Socialdemokratiet. 

Han bakkes op af SF:

- Desværre ser det ikke for godt ud med at blive enige om at sætte penge af til energirenovering. Det virker som om, regeringen helt overser de tusindvis af job, der kan skabes, siger Pia Olsen Dyhr, formand og energiordfører for SF.

Bevare førerposition

Energieffektivisering - eller "EE-mål" - er udtryk for, hvor meget energi bygninger bruger. Ved at renovere den eksisterende bygningsmasse, altså de huse der allerede er bygget, kan man spare på forbruget. Det kan blandt andet handle om at isolere bedre, at sætte flere termovinduer i eller at installere smart teknologi, som sørger for at radiatoren kun er tændt, når det er nødvendigt. Her har EU nogle minimumsstandarder. Og her vil den danske regering ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger ikke være mere ambitiøse end EU-målene. 

De Radikale peger på, at regulering fra Christiansborg tidligere har været en stor succes i denne sektor: 

- I Danmark er vi nogle af dem, som kan allermest på dette område. Vi har set mange gange, at politisk fokus driver udviklingen frem. Vi har en førerposition, som gerne skal bevares fremover, siger Ida Auken, der blandt andet er energiordfører for De Radikale. 

Paris-mål i fare

Energiudspillet handler også om vedvarende energi. Men ifølge liste Ø er det ikke nok at sætte flere vindmøller op: 

- Det er selvfølgelig vigtigt, men et energiforlig skal ikke udelukkende handle om, hvor mange havmølleparker, vi kan få sat op, siger Søren Egge Rasmussen (Ø), energiordfører for Enhedslisten. 

Han peger på, at det bliver svært at leve op til Paris-aftalens mål, hvis ikke der kommer ambitiøse EE-mål med i et kommende energiforlig. Paris-aftalen er en juridisk bindende klimaaftale, som de 196 medlemslande af FN indgik i 2015. 

Det er ikke kun på Christiansborg, at udsigten til et slattent udspil vækker kritik. Også nogle af sværvægterne i dansk industri er kommet på banen: Danfoss, Grundfos, Rockwoll og Velux har dannet organisationen Synergi, der arbejder for større energieffektivitet. Disse virksomheder er førende i produktion af pumper, termostater, isolering og vinduer, som i stor stil eksporteres. 

Opfordringen til at satse på energibesparelser kommer også fra Dansk Byggeri, DI, NCC, MT Højgaard og 3F. 

Gunde Odgaard er sekretariatsleder for BAT-kartellet, som er en paraplyorganisation for fagforeningerne i byggeriet. Han oplyser, at energiminister Lars Christian Lilleholt (V) over for ham har bekræftet, at der ingen selvstændige målsætninger vil være for energimål i det kommende udspil: 

- Det er noget møg. Ambitiøse mål driver produktudviklingen. Vi risikerer at gå glip af en masse arbejdspladser, hvis ikke vi kan være på forkant, siger Gunde Odgaard. 

Tavs minister

Energiminister Lars Christian Lilleholt ønsker over for Fagbladet 3F ikke at kommentere kritikken fra de mange forskellige parter:

- Vi kan hverken be- eller afkræfte spekulationer om både EE-mål eller ambitioner om samme på nuværende tidspunkt. Det vil fremgå af energiudspillet, når det kommer. Ministeren ønsker derfor ikke at kommentere på kritikken fra erhvervslivet eller oppositionen, lyder det i en skriftlig kommentar fra ministeriets pressefolk.