OBS: Du er nu offline

Rapport: Grøn benzin skåner klima billigst

Biobenzin er den billigste måde til at skåne klimaet, viser ny rapport. Det bør overbevise politikerne, der tøver med at sætte gang i bygningen af et bioraffinaderi ved Holstebro, mener Energifondens formand.
Groen benzin skaaner klima
Af

Biler udsender mange drivhusgasser, men forureningen kan mindskes. Den billigste måde her og nu er at blande mere biobenzin fra eksempelvis halm i den almindelige benzin.

Det fastslår en ny rapport, som Energifonden har finansieret. Den leverer dermed endnu mere styrke til, at det er en god idé at gennemføre planer om at bygge et stort dansk bioraffinaderi i Holstebro.

Projektet vil give 1.000 varige arbejdspladser og endnu flere i byggefasen. Energifondens formand advarer om, at hvis Danmark ikke selv begynder at fremstille biobrændstof i større stil, kan vi blive nødt til at importere det fra udlandet for at leve op til EU's miljøkrav.

- Det ville være ærgerligt at skulle importere, når vi kan få job ud af at fremstille det i Danmark. Det er da bedre, at andre lande måske begynder at købe hos os, siger Anne Grete Holmsgaard, der er formand for Energifonden.

Biobrændstoffer giver en hurtig og billig reduktion af drivhusgasser.

I værste fald et par øre dyrere pr. liter brændstof

Flere partier på Christiansborg tøver med at træffe de beslutninger, der er nødvendige for at sætte gang i byggeriet i Holstebro. Anne Grete Holmsgaard forstår ikke usikkerheden.

Det er beregnet, at danskerne skal betale 3 øre mere for benzinen på standeren, hvis der er blandet mere biobenzin i. Anne Grete Holmsgaard siger, at det i værste fald bliver lidt dyrere, for eksempel 5 øre.

- Men det er måske en ekstra 50'er om året pr. bilist. Til gengæld får Danmark noget enestående med anlægget i Holstebro, siger Anne Grete Holmsgaard.

Energiprojekt med 1.000 job truet.

Teknikken gennemprøver og risikoen begrænset

Bioraffinaderiet i Holstebro skal drives af et selskab, som blandt andre Holstebro og Struer kommuner står bag. Det bekymrer også nogle landspolitikere, at der dermed satses offentlige penge. 

Anne Grete Holmsgaard kan ikke se nogen synderlig risiko ved projektet. Teknikken, der skal bruges, er gennemtestet.

- Der bliver sikkert nogle indkøringsvanskeligheder, sådan som der næsten altid er ved store anlæg. Men de vil blive overvundet.

- Vi har hårdt brug for biobrændstofferne. Derfor er det klogt at gå i gang med byggeriet i Holstebro, siger Anne Grete Holmsgaard.

Grøn satsning skaber tusindvis af job.