OBS: Du er nu offline

Grøn jobfest kan redde Udkantsdanmark

23.700 NYE JOB: Smart udnyttelse af blandt andet halm og gylle kan skabe omkring 23.700 arbejdspladser. Langt størstedelen er i landdistrikterne, og det er især faglærte og ufaglærte, der bliver brug for.
Groen jobfest kan redde udkantsdanmark

Halm, græs, gylle og træ kan blive en sand guldgrube for landdistrikterne. Nye beregninger lavet for 3F's Grønne Tænketank viser nemlig, at der i år 2030 kan skabes 23.700 arbejdspladser, hvis vi til den tid producerer 10 tons mere biomasse om året end nu. Beregningerne er lavet af konsulenthuset Copenhagen Economics.

"Biomasse" består blandt andet af gylle og halm, som via en række processer kan laves til blandt andet enzymer og brændstof.

Af de 23.700 job, der kan skabes, er hele 18.500 i landdistrikterne. Samtidig vil over tre fjerdedele af jobbene gå til faglærte og ufaglærte.

I 3F er miljøpolitisk konsulent Jesper Lund Larsen glad for opgørelsen.

- Det viser, at der er et kæmpe potentiale i grønne arbejdspladser for 3F'erne. Det er lige præcis i yderområderne, at der er behov for, at der komme gang i jobbene - især for de faglærte og ufaglærte, siger Jesper Lund Larsen.

DF og V: Pengene skal bruges bedst

I Dansk Folkeparti synes energiordfører Mikkel Dencker også, at tallene er interessante.

- Vi går især ind for at skaffe flere arbejdspladser i yderområderne. Jeg er slet ikke i tvivl om, at der er et stort potentiale her. Men hvis der er brug for offentlige investeringer, skal man altid huske på at undersøge, om der kunne skabes flere arbejdspladser ved at investere på nogle helt andre måder, siger han.

Den holdning deler Venstre Thomas Danielsen, som er næstformand i Folketingets Energi- og Klimaudvalg.

- I Venstre vil vi satse bredt på mange forskellige energiformer. Også selvom det ikke altid er den mest økonomiske løsning på kort sigt. Vi skal understøtte den grønne omstilling, men det skal ske i balance med de øvrige erhverv, mener Thomas Danielsen.

Socialdemokrater vil have bred aftale

Hos Socialdemokraterne er der også begejstring for de mange job til faglærte og ufaglærte i landområderne.

- Det er et godt eksempel på, at den grønne omstilling kan skabe arbejdspladser i de områder og til de folk, der virkelig har brug for det, siger energiordfører Jens Joel.

Før der for alvor kan komme gang i udviklingen, skal der dog lovændringer til. Blandt andet skal det gøres til et krav, at der skal blandes mindst 2,5 procent 2. generations bioethanol i benzinen i Danmark. Det ville tiltrække investorer til blandt andet Maabjerg-værket ved Holstebro, som netop skal producere 2. generations bioethanol.

- Der er rigtig spændende perspektiver i de grønne job. Derfor vil vi gerne lave en bred aftale i Folketinget, så vi kan få gang i blandt andet Maabjerg-værket, siger Jens Joel.

Læs hele rapporten fra Copenhagen Economics her