OBS: Du er nu offline

Eksperter: Et hav af job i grøn satsning

Bølgeenergi kan blive ny dansk niche. Og det er klogt at satse på grønne brancher. Det kan give masser af arbejdspladser, siger forskere og roser ny jobplan.
Eksperter et hav af job i groen satsning
Af Peter Andersen

Der er sund fornuft i 3F's plan om at satse på vedvarende energi som en af fremtidens store skabere af job. Sådan lød det fra både en økonom og en fremtidsforsker, da 3F's hovedbestyrelse torsdag behandlede 3F-ledelsens forslag om at skabe 50.000 nye grønne job. Og herunder skabe et forskningscenter for vedvarende energi på Lindøværftets grund. - Der er masser af arbejdspladser i bæredygtig energi. Men det handler om fortsat at kunne finde de nicher, hvor de store lande ikke allerede er i gang. Som man i Danmark har gjort med vind og biomasse, sagde Martin Kruse fra Institut for Fremtidsforskning.

Høj produktivitet i energi-sektor

Han pegede på, at produktiviteten i energisektoren er højere end gennemsnittet. Det gør det alt andet lige mindre fordelagtigt at flytte produktionen til udlandet. Ifølge Lars Andersen, der er direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, har det altid været en dansk force at finde de rette nicher. Ikke mindst inden for energi sektoren. - Selv om vi har økonomisk krise er der jo nogle brancher der har klaret sig udmærket. Og når man ser på listen fra Danmarks Statistik, står der meget ofte ”i øvrigt”. I Danmark skal vi leve af at lave ”i øvrigt”, sagde han.

Bølgekraft er oplagt

Martin Kruse pegede på bølgeenergi som en oplagt niche. - Teknologien i bølgekraft og vindenergi spiller sammen. Og så et det et område, hvor ingen af de store lande eller koncerner er på banen endnu, sagde han. Det er som vind på 3F's grønne mølle og ikke mindst forslaget om at lave Lindøværftet om til et center for vedvarende energi. 3F har diskuteret planen med Danfoss' formand Jørgen Mads Clausen, som netop står bag bølgeenergi-firmaet Wave Star. 3F's formand, Poul Erik Skov Christensen, opfordrede samtidig til bringe forslagene om grønne job ind i den kommunale valgkamp. - Vi vil køre videre med planerne, men det handler jo ikke kun om Lindø og hvad vi skal leve af på langt sigt. Det handler også om, hvordan vi kan skabe grønne jobs her og nu, sagde han.