OBS: Du er nu offline

Borgmestre: Energirenovering er supergod forretning

Bedre isolering, nye tage, smarte termostater. Herning, Gentofte og Sønderborg Kommune har med stor succes skruet ned for energiforbruget. Torsdag kommer regeringens energiudspil - uden ambitiøse målsætninger på dette område.
Lars Krarup
Af

Kort tid før regeringen kommer med sit store energiudspil, melder flere borgmestre sig på banen med en opfordring til, at der bliver satset på at isolere, varmestyre og ombygge gamle bygninger - også kaldet energirenovering.

- Vi skal fortsætte med at vise vejen her i landet. Det er en stor motivationsfaktor at opstille ambitiøse mål om energieffektivitet, som dækker hele landet. Så det er rigtig ærgerligt, hvis det ikke er med i udspillet, siger Erik Lauritzen, borgmester for Socialdemokratiet i Sønderborg Kommune. 

Han henviser til, at regeringens energiudspil efter alt at dømme ikke kommer til at indeholde mål om energieffektivisering (EE-mål), som går ud over lovpligtige EU’s minimumsstandarder. Det møder hård kritik fra en samlet rød blok - ligesom en række virksomheder og organisationer peger på fordelen ved at fastholde ambitiøse mål på dette område.

I Sønderborg har kommunen investeret 170 millioner kroner i renovering af ældre bygninger de seneste syv års tid.

- Det er ingen tvivl om, at det er en god investering. Både for miljøet og for økonomien, siger Erik Lauritzen.

Kommunen er også en del af “Project Zero”, som skal gøre kommunen CO2-neutral i 2029.

Gode erfaringer

Også borgmestre fra regeringspartierne har stor succes med at renovere bygninger:

- For tre-fire år siden besluttede vi, at vi skal energioptimere alle de kommunale bygninger, som kan betales tilbage inden for 10 år. Det er godt for miljøet og giver os penge, som vi kan bruge på andre områder, siger Lars Krarup (V), borgmester i Herning Kommune. 

Han ser gerne, at energirenovering får en fremtrædende plads i det kommende energiudspil: 

- Jeg håber, at det bliver ambitiøst. Vi har gode erfaringer, som det giver mening at understøtte, siger han. 

Hele tiden på jagt

I Gentofte har borgmester Hans Toft (K) også sparet en masse rare penge på at renovere kommunens bygninger. I alt omkring 130 millioner kroner har kommunen sparet på el, vand og varme siden 2005, hvor den begyndte systematisk at energirenovere. 

- Vi er hele tiden på jagt efter innovative løsninger, og ny teknologi åbner for endnu flere muligheder inden for dette område, siger Hans Toft. 

Han er dog ikke tilhænger af, at Christiansborg skal bestemme, hvor energieffektiv man skal være. 

- Det går helt fint uden deres indblanding, siger han. 

Ingen kommentarer

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) har afvist at kommentere på kritikken om, at energiudspillet ikke skulle være grønt nok:

- Vi kan hverken be- eller afkræfte spekulationer om både EE-mål eller ambitioner om samme på nuværende tidspunkt. Det vil fremgå af energiudspillet, når det kommer. Ministeren ønsker derfor ikke at kommentere på kritikken, lød det i en skriftlig kommentar fra ministeriets pressefolk i sidste uge.

Regeringens energiudspil bliver præsenteret på torsdag.


asdfasdf