OBS: Du er nu offline

3F: Regeringens energiudspil mangler fokus på grønne job

Regeringen lover lavere elregning, men mangler mål for energieffektivitet. Det er skævt og skadeligt for jobskabelsen, mener 3F-formand Per Christensen.
per_vind besk
Af David Rebouh

Gode takter, men alt for uambitiøst på jobsiden.

Sådan lyder reaktionen fra forbundsformand i 3F, Per Christensen, på regeringens nye energiudspil.

Det er især regeringens manglende fokus på den såkaldte energieffektivitet, der vækker kritik fra 3F-formanden. Energieffektivitet er et udtryk for, hvor meget energi bygninger bruger og rummer et stort potentiale for både energibesparelser og jobskabelse.

Hele fire ministre, herunder statsminister Lars Løkke Rasmussen og energiminister Lars Christian Lilleholt, har netop fremlagt regeringens bud på fremtidens energipolitik på et pressemøde i Statsministeriet.

Nogle af de helt centrale punkter er:

  • En ny havvindmøllepark til 3,7 milliarder, der med en samlet ydeevne på 800 MW (megawatt), vil blive Danmarks største
  • Et statsligt tilskud på 4,2 milliarder kroner, som forskellige vedvarende energiteknologier kan konkurrere om at få fingrene i 
  • Et fald i elafgiften til 66 øre per kilowatt-time fra 2021 - ifølge regeringen vil det årligt spare en husstand med to voksne og to børn for 1500 kr. på elregningen
  • En sænkelse af afgiften til elvarme til 15 øre per kilowatt-time, så det bliver billigere at varme sit hus op med strøm

3F: Vi kan være mere ambitiøse

Regeringen kalder selv tiltagene for ‘et nybrud’ i dansk energi- og klimapolitik.

3F’s Per Christensen havde dog gerne set, at regeringens tiltag også udmønter sig i flere grønne job.

- Danmark er langt fremme i skoene, når det kommer til den grønne omstilling, men vi skal turde være endnu mere ambitiøse. Energipolitikken er en unik mulighed for at kombinere klimavenlige tiltag med jobskabelse i den helt store målestok, siger han.

3F-formanden roser regeringens planer om en ny kæmpe havvindmøllepark. Flere vindmøller skaber nemlig mange nye job, både midlertidige og permanente, inden for industri-, bygge- og transportsektoren.

- Det er godt, at regeringen fortsat har fokus på udbygning af havvind, men det er ikke vidtrækkende nok. Vi foreslog i 3F allerede i 2015, at Danmark skal udbygge havvind med 1 GW (gigawatt) årligt over seks år. Det vil give 15.000 midlertidige job årligt og derefter 1.500 varige job, når havvindmølleparkerne er fuldt opført. Det er flere job, end hvad regeringen nu lægger op til, siger Per Christensen.

Mangler mål for energibesparelse

Særligt inden for energirenovering mener 3F-formanden, at regeringens nye udspil er uambitiøst og betyder, at vi i Danmark går glip af tusinder af nye job.

Energirenovering handler om at renovere den eksisterende boligmasse for at spare strøm, vand og varme – blandt andet ved at isolere bedre, sætte termovinduer i og installere ny, energisparende teknologi.

Og her vil den danske regering, der ellers bryster sig af at være verdensmestre i grøn omstilling, ikke være mere ambitiøse end EU’s minimumsstandarder.

- Regeringens udspil er blottet for visioner om energieffektivitet og bygger på en forventning om, at vi i fremtiden har rigeligt energi, og at den vil være billig. Men det er sund fornuft, at den billigste energi er den, man sparer. Samtidig er det virkelig noget, der sparker gang i beskæftigelsen, siger Per Christensen.

Den kritik bakkes op af Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder i byggeriets paraplyorganisation BAT-kartellet:

- Den eksisterende bygningsmasse anvender i dag omkring 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug. Regeringens eneste plan for at få det høje tal ned er mere  ’information’. Det er sølle. Nu må det være op til oppositionspartierne og regeringens støtteparti at sørge for, at energiforliget bliver langt mere ambitiøs på det punkt.

Lugter af skattelettelser

Det falder også 3F-formanden for brystet, at regeringen med det nye energiudspil ifølge ham vil snige skattelettelser ind ad bagdøren ved at sænke elafgifterne.

- Lad os hellere investere de penge i grøn, vedvarende energi. Så er vi også fri for at skulle diskutere hvert år, om der er råd til at satse endnu mere på vedvarende energi, siger han.

Regeringen lægger vægt på, at vi i Danmark har de højeste elafgifter i Europa og har regnet sig frem til, at de nye afgiftslettelser vil give en besparelse for skatteyderne på over tre milliarder frem mod 2025.

Nu skal regeringen forhandle med de øvrige partier i Folketinget om et nyt energiforlig.

Den kommende energiaftale vil dække perioden fra 2020 til 2030.