OBS: Du er nu offline

1.000 job i spil: Investeringsfond skal forklare nej til bio-fabrik

Tirsdag skal den Grønne Investeringsfond forklare politikerne, hvorfor tæppet er trukket væk under dansk produktion af bioethanol og fabrik i Holstebro. S går efter en politisk aftale om at få projektet på skinner igen.
1000 job i spil
Af

På et hasteindkaldt møde i morgen tirsdag i Erhvervs- og vækstministeriet skal den Grønne Investeringsfond forklare politikerne, hvorfor man ikke vil låne penge til Maabjerg Energy Centre (MEC) ved Holstebro, så der endelig kan komme gang i produktionen af dansk bioethanol.

Politikere fra både blå og rød blok var oppe i det røde felt, da MEC torsdag i sidste uge meddelte, at projektet opgives, fordi man ikke kan få finansieringen på plads. Det betyder blandt andet farvel til næsten 300 millioner fra EU. Desuden var parterne bag projektet, herunder Dong og Novozymes, klar til at investere i alt 460 millioner.

Ifølge kommunikationschefen i den Grønne Investeringsfond, Peter Bruun, er beregningerne og tallene bag afgørelsen fortrolige, fordi fonden ikke kan udlevere tal og oplysninger om en kunde.

- Men det gælder for alle projekter, som vi støtter, at de skal leve op til to ting: Der skal være en grøn effekt. Og projektet skal hvile på en sund økonomi, også på lang sigt. Og lever et projekt ikke op til det, kan vi ikke være med, forklarer han.

Mange job på spil

Formanden for Erhvervs-, Vækst og Eksportudvalget, Morten Bødskov (S), indkaldte derfor til et hastesamråd, men i stedet er forligsparterne bag planloven indkaldt til et møde i ministeriet. Morten Bødskov ser frem til at få en forklaring.

- Jeg har det sådan, at hvis projektet er SÅ usikkert, så undrer det mig, at Dong og Novozymes vil sætte så mange millioner på højkant, og at EU vil skyde 300 millioner kroner i det, siger han.

- Det er mystisk, at der nu bliver slået totalt bak. Det vil jeg have en forklaring på, siger Morten Bødskov.

- Det andet formål med mødet i morgen tirsdag er, at vi skal undersøge, om vi kan få lavet en aftale, så vi kan få projektet på skinner igen. Det kan være, at staten kan stille en garanti – måske ikke for hele beløbet, men så for en del af beløbet, og det kan måske tiltrække andre investorer, mener Morten Bødskov:

- Vi risikerer at sige farvel til 1.000 arbejdspladser og til grøn omstilling, mener Morten Bødskov.